Переселенцям полегшили процедуру оформлення спадщини

Вівторок, Березень 10, 2015 - 09:45

Тож про те, як відтепер оформити спадщину переселенцям та особам, котрі спадкують майно після померлих осіб, у яких у зоні АТО чи на окупованій території залишилося майно, розповідає керівник правових програм РОГО «Комітет виборців України», адвокат Микола Глотов:

«Справа в тому, що за загальним правилом місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця - померлого, а в окремих випадках - місцезнаходження його нерухомого майна. А є люди, які або залишилися на території проведення АТО, або ж переїхали в контрольовані українською владою населені пункти, однак адреса реєстрації місця проживання їх залишилася та ж, що була на непідконтрольній уряду території. Крім того, в багатьох на окупованій території чи в зоні АТО лишилося майно.

Тому відповідно до внесених змін, якщо останнім місцем проживання спадкодавця є тимчасово окупована територія (АР Крим) чи територія, де органи державної влади тимчасово не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження (зона АТО) або якщо його місце проживання невідомо, а нерухоме майно померлого чи основна його частина знаходиться на одній із вказаних територій, то місцем відкриття спадщини є місце подання першої заяви, що свідчить про волевиявлення щодо спадкового майна.

Таким чином, для успадкування майна переселенцям потрібно:

1. До закінчення 6 місяців від дня смерті особи, яка проживала на окупованій території чи в зоні АТО на дату смерті або її місце проживання невідомо, а нерухоме майно померлого чи основна його частина знаходиться на одній із вказаних територій - подати будь-якому нотаріусу в будь-якому населеному пунктів країни (наприклад, за місцем свого перебування чи фактичного проживання) подати письмову заяву про прийняття спадщини. При подачі заяви слід пред'явити власний паспорт. Особа у віці від 14 до 16 років може надати свідоцтво про народження.

Також потрібно надати (за наявності):

- копію свідоцтва про смерть або рішення суду, яким підтверджено факт визнання особи померлою;

- документ, який підтверджує останнє місце проживання померлого на момент смерті (довідка із ЖЕКу, копія сторінок паспорт померлого із відміткою про зареєстроване місце проживання);

- документи, які підтверджують спадкування. Якщо по заповіту - копію заповіту, а якщо спадкування відбуватиметься по закону, то копії документів, які підтверджують родинні відносини з померлим чи інші, які дають право на спадкування по закону. Наприклад, копії свідоцтва про народження та про шлюб (якщо спадкує після смерті когось зі своїх батьків дитина, яка через одруження змінила своє прізвище).

УВАГА! Якщо протягом 6 місяців від дня смерті не подати заяви про прийняття спадщини, то в подальшому можна втратити можливості оформити спадкові права. Таку заяву не повинні подавати спадкоємці, які на момент смерті проживали з померлим і це підтверджується офіційними документами (наприклад, довідкою ЖЕКу).

2. Після спливу 6 місяців від дня смерті спадкоємці повинні для отримання свідоцтва про прийняття спадщини подати нотаріусу заяву про видачу свідоцтва про право на спадщину разом з документами, що підтверджують право власності померлого на певне майно. Наприклад, свідоцтва про право власності, державні акти чи виписки щодо права власності на землю, ощадні книжки, договори про банківські вклади тощо. Також, якщо при подачі заяви про прийняття спадщини не подавалися документи, що посвідчували право спадкувати після померлого, то для отримання свідоцтва їх слід надати.

Зверніть увагу, що в силу вимог статті 66 Закону «Про нотаріат» видаватися свідоцтво про спадщину буде нотаріусом у населеному пункті, де було вперше подано таку заяву (тим нотаріусом, якому подана заява, оскільки він завів спадкову справу)».

Поширити