чи має право подавати на аліменти повторно?

Рішенням суду призначено стягнути аліменти з 19.04.2006. (рішення від 01.06.2006). Постановою від 15.06.2009 встановлено закінчити виконавче впровадження (є заява матері). Постановою про відкриття виконавчого впровадження від 23.03.2015р. встановлено стягнути аліменти починаючи з 19.04.2006р.Чи це правомірно тому що "стягнення аліментів за минулий час, але не більше, ніж за останні 3 роки, що передують подачі позову"?(попередній позов скасовано постановою 2009 року). І чи має право подавати на аліменти повторно, якщо один раз відмовилась?

Позов не може бути скасовано в принципі. Адже на підставі позовної заяви про стягнення аліментів суд ухвалив рішення. На підставі цього рішення за заявою стягувача був виданий виконавчий лист про стягнення аліментів та відкрите виконавче провадження, про що має бути постанова держвиконавця.

Пізніше за заявою стягувача виконавче провадження було закрите. Далі, відповідно до частини 1 статті 47 Закону України «Про виконавче провадження» виконавчий документ, на підставі якого відкрито виконавче провадження, за яким виконання не здійснювалося або здійснено частково, повертається стягувачу у разі, якщо є письмова заява стягувача.

Потім згідно з частиною 5 статті 47 Закону України «Про виконавче провадження» повернення виконавчого документа стягувачу з підстав, передбачених цією статтею, (в даній ситуації - це за заявою стягувача) не позбавляє його права повторно пред'явити виконавчий документ до виконання протягом строків, встановлених статтею 22 цього Закону.

Тобто, за частиною 3 статті 22 цього Закону рішення про стягнення періодичних платежів (у справах про стягнення аліментів, про відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом чи іншим ушкодженням здоров'я, втратою годувальника тощо) можуть бути пред'явлені для виконання протягом усього періоду, на який присуджені платежі.