припинення права власності на зруйнований будинок в селі

Який порядок припинення права власності на зруйнований будинок в селі?

Для того, щоб надати конкретну пораду щодо можливих шляхів вирішення цієї проблеми, треба враховувати різні обставини щодо майна, його власника та статусу земельної ділянки, тож можна зазначити лише загальні моменти. Найбільш складною є ситуацією, коли житловий будинок зруйнований, юридично власник є і живий, але в будинку не живе, про майно не турбується, земельна ділянка приватизована.  В такій ситуації варто розшукати власника та пропонувати йому припинити право власності на житловий будинок, якщо він йому не потрібен і вже фактично відсутній. Саме від волі власника, який на свій розсуд володіє, користується і розпоряджається майном, в першу чергу буде залежити фактична та юридична доля будинку.  Аргументом може бути роз’яснення того,  що поки він цього не зробить, «на папері» будинок існує, і треба платити податок на нерухоме майно. 
Статтею 346 ЦК України передбачено підстави припинення права власності, зокрема ч.1 п.4 цієї статті, та ст.349 ЦК України визначено, що право власності припиняється внаслідок знищення майна.
У разі знищення майна, права на яке підлягають державній реєстрації, право власності на нього припиняється з моменту внесення за заявою власника змін до державного реєстру. 

Тож для припинення права власності на житловий будинок треба, аби  його власник звернувся до органу реєстрації права на нерухоме майно та отримав рішення цього органу про виключення знищеної речі з державного реєстру. 

Заявник подає органові державної реєстрації прав технічний паспорт на об’єкт нерухомого майна, та підтверджує факт його знищення (що це за документ, в законодавстві не визначено, це може бути акт комісії для підтвердження факту знищення майна, утвореної в сільській раді).  
З моменту внесення відповідних змін до реєстру припиняється право на це майно.