Відбулася конференція «Доступ громадян до адміністративного судочинства: проблеми та шляхи вирішення»

Субота, Травень 16, 2015 - 14:45

У п’ятницю, 15 травня 2015 р., відбулася всеукраїнська конференція Комітету виборців України: «Доступ громадян до адміністративного судочинства: проблеми та шляхи вирішення». Конференція проходила в рамках проекту «Правова підтримка та просвіта вразливих верств населення через мережу стаціонарних та мобільних громадських приймалень», який здійснюється за підтримки Європейського Союзу. Проект спрямований на покращення взаємодії громадян із органами державної влади.

У ході реалізації проекту було виявлено недоліки процесуального законодавства в Україні. Для їх усунення експертами КВУ розроблено законопроекти: «Про забезпечення доступу до правосуддя та поваги до судової влади» та «Про відновлення доступу до правосуддя малозахищеним верствам населення».

Однією з проблем є практика повернення позивачам їх заяв. Це ускладнює доступ громадян до судів і підриває довіру до судової гілки влади. Тому законопроектом  «Про забезпечення доступу до правосуддя та поваги до судової влади» пропонується встановити правило за яким суд, до якого надійшла справа поза його компетенцією, не повертає її особі, а самостійно передає до потрібного суду. Передбачається також повернути особам право звертатись до суду в річний строк і визначити окремі випадки, які не обмежуються будь-яким терміном. Позиватись до суду для захисту прав і свобод осіб зможуть і громадські об’єднання. Предметом таких позовів буде оскарження нормативно-правових актів.

Проблемною для громадян також є надто висока мінімальна межа судового збору при подачі адміністративних майнових позовів. На разі вона складає 1.5 мінімальних заробітних плат (1827 грн.). Законопроектом «Про відновлення доступу до правосуддя малозахищеним верствам населення» пропонується зменшити цю межу до 0, 1 мінімальних заробітних плат (121 грн.). Водночас, збільшити максимальну межу збору до 6 мінімальних заробітних плат.

image: 
Поширити