Децентралізаційні зміни до Конституції направили до КС

П'ятниця, Липень 17, 2015 - 11:15

Відповідне рішення щодо законопроекту №2217а"Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)" підтримали 288 народних депутатів, пише "ЗіБ".

Петро Порошенко під час свого виступу у парламенті відзначив, що проект змін до Конституції не передбачає особливого статусу Донбасу. Проект лише припускає можливість визначення особливого порядку місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей окремим законом.

Зауважимо, 15 липня на сайті ВР з’явився оновлений текст змін до Конституції, що викликало занепокоєння у суспільстві. Зокрема, застереження стосуються так званого особливого статусу Донбасу.

Позитивний висновок проекту надав і Комітет ВР з питань правової політики та правосуддя, про що на засіданні ВР повідомив глава Комітету Руслан Князевич.

О.Березюк від Самопомочі відзначив, що в проекті він не бачить децентралізації. Зауваження до проекту є і Олега Ляшка та його Радикальної партії. Водночас представники решти політичних сил в парламенті висловили свою підтримку децентралізаційним змінам до Конституції.

Устрій та влада на місцях

Проектом передбачено, що територія України поділена на громади. Саме громада є первинною  одиницею у системі адміністративно-територіального устрою України. Декілька громад становлять район, а Автономна Республіка Крим та області є регіонами України.

Виконавчу владу в районах і областях, у Києві та Севастополі здійснюють префекти, яких призначає на посаду та звільняє з посади за поданням Кабміну Президент України. З огляду на це виключається з тексту Конституції ряд норм щодо місцевих державних адміністрацій.

Органами місцевого самоврядування громади є рада громади як представницький орган та виконавчі органи місцевого самоврядування громади. Виконавчі органи є підконтрольними і підзвітними раді громади.

Чергові вибори депутатів усіх рад громад, районних, обласних рад, голів громад відбуваються в останню неділю жовтня четвертого року повноважень органів місцевого самоврядування, обраних на попередніх чергових місцевих виборах.

Матеріальною і фінансовою основою місцевого самоврядування є:

1) земля, рухоме і нерухоме майно, природні ресурси, інші об'єкти, що є у комунальній власності територіальної громади;

2) місцеві податки і збори, частина загальнодержавних податків та інші доходи місцевих бюджетів.

Прокуратура та КС

Проект скасовує наглядову функцію прокуратури шляхом виключення з тексту ст. 121 Конституції норму щодо того, що на прокуратуру покладається нагляд за додержанням прав і свобод людини і громадянина, додержанням законів з цих питань органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими і службовими особами.

Водночас нові повноваження отримає Конституційний Суд України, який згідно з нормами проекту зможе вирішувати питання за зверненням Президента України про відповідність Конституції України акта голови громади, ради громади, районної, обласної ради.

Так, у разі ухвалення головою громади, радою громади, районною, обласною радою акта, що не відповідає Конституції України, створює загрозу порушення державного суверенітету, територіальної цілісності чи загрозу  національній безпеці, Президент України зупиняє дію відповідного акта з одночасним зверненням до КСУ, і тимчасово зупиняє повноваження відповідного голови громади, складу ради та призначає тимчасового державного уповноваженого.

Визнання вищевказаного акту неконституційним матиме наслідком призначення Верховною Радою позачергових виборів. Таке призначення відбувається за поданням Президента.

Вибори та перехідний період

Проект передбачає, що після набрання чинності Законом про внесення змін до Конституції (щодо децентралізації влади)" наступні чергові місцеві вибори – вибори голів громад, депутатів рад громад, районних, обласних рад - проводяться в останню неділю жовтня 2017 року.

Президент України за поданням Кабміну призначає на посади та звільняє з посад голів місцевих державних адміністрацій до призначення відповідних префектів.

До обрання на наступних чергових місцевих виборах у жовтні 2017 року голів громад, депутатів рад громад Президент здійснює повноваження щодо звернення до КСУ у разі ухвалення сільськими, селищними, міськими головами, сільськими, селищними, міськими, районними і обласними радами актів, що суперечать Конституції. Визнання відповідного акту неконституційним також тягне за собою призначення позачергових виборів.

Поширити