Порошенко підписав Закон про електронні петиції

Вівторок, Липень 28, 2015 - 14:15

Така можливість передбачена Законом (проектом №2299) “Про внесення змін до Закону України "Про звернення громадян" щодо електронного звернення та електронної петиції”, який на днях підписав Президент України Петро Порошенко.

Для створення електронної петиції до Президента України, Верховної Ради, Кабінету Міністрів України, органу місцевого самоврядування її автор розміщує текст петиції на офіційному веб-сайті органу, якому вона адресована, або на веб-сайті громадського об'єднання. Дата оприлюднення електронної петиціїє датою початку збору підписів на її підтримку. Петиція, яка в установлений строк не набрала необхідної кількості голосів на її підтримку, не розглядається.

Електронна петиція, адресована Президентові України, Верховній Раді України, Кабінету Міністрів України, розглядається та на неї дається відповідь за умови збору на її підтримку не менш як 25 тисяч підписів громадян протягом не більше трьох місяців з дня оприлюднення петиції.

Вимоги до кількості підписів громадян на підтримку електронної петиції до органу місцевого самоврядування та строку збору підписів визначаються статутом відповідної місцевої ради.

До визначення у статуті територіальної громади вимог щодо кількості підписів електронна петиція до відповідного органу місцевого самоврядування розглядається за умови збору на її підтримку протягом не більш як трьох місяців з дня її оприлюднення такої кількості підписів у відповідній адміністративно-територіальній одиниці, де проживає:

1) до 1 тисячі жителів - не менше ніж 50 підписів;

2) від 1 тисячі до 5 тисяч жителів - не менше ніж 75 підписів;

3) від 5 тисяч до 50 тисяч жителів - не менше ніж 100 підписів;

4) від 100 тисяч до 500 тисяч жителів - не менше ніж 250 підписів;

5) від 500 тисяч до 1 мільйона жителів - не менше ніж 500 підписів;

6) понад 1 мільйон жителів - не менше ніж 1000 підписів.

Електронна петиція, збір підписів на підтримку якої здійснювався через веб-сайт громадського об'єднання і яка протягом установленого строку набрала необхідну кількість підписів на її підтримку, не пізніше наступного дня після завершення строку, встановленого для збору підписів, надсилається громадським об'єднанням на офіційний веб-сайт органу, якому адресована петиція, із зазначенням інформації про дату початку збору підписів, дату направлення електронної петиції, загальну кількість та перелік осіб, які підписали електронну петицію (чи посилання на джерело такої інформації в мережі Інтернет), строк збору підписів, назву та електронну поштову адресу громадського об'єднання.

Розгляд електронної петиції здійснюється протягом десяти робочих днів від дня оприлюднення  інформації про початок її розгляду. У разі підтримки електронної петиції інформація про це публічно оголошується.

Поширити