4-й прес-сніданок у м. Миколаїв

П'ятниця, Липень 20, 2018 - 17:30

20.07.2018, Всеукраїнською громадською організацією «Комітет виборців України» було проведено завершальний четвертий із серії пресс-сніданок в рамках проекту «Підвищення обізнаності громадськості щодо стану та ходу судової реформи на місцевому та національному рівнях», що частиною реалізації Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Нове правосуддя».

Запрошеним спікером заходу був суддя - спікер Центрального районного суду м. Миколаєва Дірко Іван Іванович. У заході прийняли участь представники ЗМІ, громадські діячі, юристи та адвокати.

В ході заходу було обговорено, як і на попередніх, хід судової реформи в Україні проблеми та виклики під час її реалізації. Також розглянуто комплекс питань, пов’язаний із ставленням та обізнаністю громадян щодо змісту судової реформи в Україні.

Головними аспектами на яких зосередились учасники заходу були впровадження електронного суду, фінансова незалежність судових органів та суддів, а також професійний та громадський контроль.

Спікер відповідаючи на питання учасників спирався на свій власний багаторічних професійний досвід та ситуацію як у судовій системі загалом так і у Центральному районному суді м. Миколаєва безпосередньо. Треба відмітити, що спікер також є діючим слідчим суддею та в рамках своєї посади постійно взаємодіє з правоохоронними органами та громадянами, що дозволяє постійно спілкувати з ними.

В рамках цього заходу спікер почав свій виступ з професійного та громадського контролю за діяльністю судової влади та судді безпосередньо суддя Дірко І.І. розповів про власний досвід та участі у механізмі контролю, на час заходу спікер як і інші його колеги готуються прийняв участь в одному з етапів оцінювання. Необхідно відмітити, що в Центральному районному суді м. Миколаєва безпосередньо ще триває перевірка суддів в рамках діючого законодавства на час проведення заходу лише один суддя повністю завершив всі процедури.

Підчас заходу було висвітлено ситуацію, що впровадження електронного судочинства та доступу громадян до суду з використанням новітніх технологій, як частини реалізації судової реформи в розрізі відкритості та прозорості. Окремо треба відзначити, що так званий електронний суд на даний час у Центральному районному суді м. Миколаєва безпосередньо і не запроваджено і обговорюється в середині колективу суто теоретично. Суддя Дірко І.І. не вважає «електронний суд» панацеєю, та вбачає складнощі з його впровадженням на місцевому рівні через наданий момент недостатній рівень фінансування.

Підчас спілкування на тему фінансової незалежності судів та суддів суддею Дірко І.І.  було роз’яснено фактичний стан реалізації цієї частини судової реформи на місцевому рівні у порівнянні з національним. Спікер зазначив, що в Центральному районному суді м. Миколаєва фінансове забезпечення діяльності суду має свої складнощі через те що згідно діючого законодавства суд не є безпосереднім розпорядником коштів, а рівень оплати праці суддів відповідає закону з урахуванням перехідних положень, рівень заробітних плат працівників апаратів судів належний з урахуванням зазначених обставин.

Треба відмітити що цей захід, як і попередній, став можливий саме через активну позицію суспільства і громадськість повинна знати що вимоги почуто – реформа здійснюється.

Прес-служба ВГО КВУ