4-й прес-сніданок у м. Ужгород

Четвер, Серпень 2, 2018 - 14:45

В Ужгородському прес-клубі відбувся черговий прес-сніданок Комітету виборців України, присвячений інформаційній кампанії інформування громадян щодо основних аспектів судової реформи. Гостем прес-сніданку став  суддя-спікер Ужгородського міськрайонного суду Тамаз Деметрадзе. За кавою та тістечками у неформальній обстановці учасники обговорили особливості ходу судової реформи, її переваги та недоліки.

 «Це вже четвертий прес-сніданок у рамках проекту «Підвищення обізнаності громадськості щодо стану та ходу судової реформи на місцевому та національному рівнях», що виконує ВГО «Комітет виборців України», в рамках програми агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Нове правосуддя»,- зауважив Дмитро Тужанський, керівник Закарпатського обласного відділення ВГО КВУ. – Ми висвітлюємо хід судової реформи, поширюємо інформаційні матеріали, а також проводимо зустрічі з суддями, щоб якомога повніше донести інформацію про судову реформу. Це 8-ма спроба реформувати судову гілку влади і ми хочемо не просто показати, що закон прийняли, а продемонструвати зміни на прикладі конкретних судів та суддів».

Тамаз Деметрадзе, суддя-спікер Ужгородського міськрайонного суду заначив, що суди прагнуть бути максимально відкритими, бо нинішня ситуація не демонструє високу довіру громадян до судової системи, суддів. «Частина ЗМІ працює для того, щоб знайти негативні факти і на цьому формується загальне враження про судову систему», – каже Тамаз Деметрадзе. Він зауважив, що реформувати судову систему починають щоразу, коли міняється влада. «Станом на сьогодні маємо велику реформу, яка стартувала у 2016 році внесенням змін у Конституцію і Закон про судоустрій і статус суддів. Після Революції Гідності було дуже багато всяких нюансів і стосовно судової гілки влади, яка є незалежною, і на яку постійно пробують вплинути. Нинішня судова реформа, яка передбачає і кваліфікаційне оцінювання, дала можливість судочинству самоочиститися, показати рівень професіоналізму суддів. І має повернути довіру громадян до судової гілки влади».  Суддя-спікер також додав, що кваліфікаційне оцінювання, яке проходять українські судді може відслідкувати кожен охочий в ютубі (здійснюється пряма трансляція), такої відкритості не було при проведенні жодного з конкурсів для інших установ чи відомств. Кожен має доступ також до суддівських досьє. «У моєму розумінні суддя – це юрист, який має максимальний рівень кваліфікації, є еталоном поведінки у суспільстві, – каже Тамаз Деметрадзе.

За його словами, мінус нинішньої реформи – дефіцит кадрів. Частина суддів пішли у відставку, частина звільнилось, дехто не пройшов кваліфікаційного оцінювання. Є райони в Україні, де суди взагалі закриті, бо нема кому працювати. Проблему частково вирішують за допомогою підготовки  помічників суддів, які мають стаж роботи більше 3 років. Вони проходять пришвидшене навчання та очікують на кваліфікаційне оцінювання у жовтні. Відтак при успішних результатах можуть бути прийняті на посаду суддів.

Прес-служба ВГО КВУ