Правоохоронці неправомірно звинуватили рівнянку в невиконанні батьківських обов’язків

Вівторок, Лютий 3, 2015 - 23:15

Жінка звернулася за юридичною допомогою до центру права РОГО «Комітет виборців України» в м. Рівне в грудні минулого року. Пані Тетяна розповіла, що 3 грудня 2014 року перебувала із сином в магазині. Доки вона поповнювала рахунок на мобільному телефоні, дитина від неї відійшла. За кілька хвилин сина вже не було поруч.

«Я була в розпачі, - розповідає Тетяна Пашко. - В магазині його кликала, запитувала людей, вибігла на вулицю. Але мого 6-річного сина не було. Я відразу зателефонувала в міліцію в надії на їхню допомогу. Також повідомила свою маму і просила бути дома, сподіваючись, що син прийде. Через кілька хвилин мені зателефонувала мама і сказала, що дитина вже вдома. Як пізніше він мені сам розповів, коли ми стояли в черзі, його хтось штовхнув, він обернувся та не помітив мене. Подумав, що я вже пішла і сам побіг додому».

Враховуючи те, що неприємна ситуація швидко вирішилася, жінка після дзвінка своєї матері відразу зателефонувала в міліцію. За її словами, між часом повідомлення про зникнення дитини і дзвінком про те, що син знайшовся, минуло близько 10 хвилин. Орієнтовно через тиждень після події рівнянку попросили прийти в міськвідділ міліції. Коли пані Тетяна прийшла, то правоохоронці дали їй підписати документ. А потім сказали, що за цим фактом вони склали протокол про адмінправопорушення і справа буде розглядатися в суді.

«Обурило мене те, що правоохоронці і пальцем не ворухнули, щоб допомогти в пошуку дитини, а швидко скористалися ситуацією, щоб скласти протокол. У мене двоє дітей. Я порядна мати і належним чином виховую своїх дітей. Коли б я ухилялася від виконання батьківських обов'язків, то не телефонувала б в міліцію. Такі дії міліціонерів принижують мою гідність. Виходить так, що доки мій чоловік в зоні АТО захищає незалежність України, я вимушена була два місяці боротися із системою, яка не допомагає людям, а лише намагається робити «показники», створюючи видимість роботи», - додає Тетяна Пашко.

«Справу пані Тетяни ми одразу взяли під свій повний юридичний супровід, в тому числі безоплатно представляли її інтереси в Рівненському міському суді та Апеляційному суді Рівненської області - каже керівник правових програм Рівненського КВУ, адвокат Микола Глотов. - Адже в цій ситуації в її діях не було складу адміністративного правопорушення. На жаль, суддя Рівненського міського суду хоча і закрила справу, обмежившись усним зауваженням, але цими діями вона вказала на наявність вини громадянки. Тому ми подали апеляцію на це рішення, щоб домогтися справедливості і довести, що з системою можна боротися. Приємно, що Апеляційний суд Рівненської області повністю розібрався в ситуації і днями задовольнив скаргу пані Тетяни. Суддя Остапук скасував постанову міського суду і постановив, що в її діях не було складу правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 184 Кодексу України про адмінправопорушення. Суд вказав, що належне виконання жінкою батьківських обов'язків підтверджується актом обстеження матеріально-побутових умов, позитивною її характеристикою з боку дільничного та дошкільного навчального закладу, який відвідують її діти».

Коментує ситуацію голова правління РОГО «Комітет виборців України» Олексій Горецький: «Ця ситуація - яскравий приклад того, якою не повинна бути правоохоронна система в правовій державі. Сподіваюся, що міліціонери візьмуть з цього належний урок і надалі не допускатимуть подібних дій. В свою чергу наша організація закликає керівництво обласної міліції вжити заходів із недопущення в подальшому подібних випадків формального підходу працівників міліції до роботи та покращення статистики на «порожньому» місці».

Ця справа була також на контролі регіонального координатора із зв'язків з громадськістю Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Рівненській області Вячеслава Свірця.

«На жаль, такі приклади є непоодинокими. Тому в світлі найближчої реформи правоохоронних органів ми докладатимемо максимум зусиль, або подібна практика «накручування» показників у надуманих ситуаціях врешті-решт була викорінена із системи», - зазначає пан Свірець.

Поширити