Хто має право на оформлення паю?

Є два земельні паї, які не переоформлені, їх власники померли. Один пай не переоформлений вже близько 10 років, інший - трішки менше. Хто має право на оформлення цього паю, якщо заповіту не було? Це відбувається відповідно до черг за законом? Та чи не пізно його переоформлювати? Що потрібно для цього зробити? Один пай хоче переоформити на себе онук померлого діда, інший - племінниця померлого дядька.

По-перше, стаття 1266 Цивільного кодексу України визначає поняття спадкування за правом представлення. Зокрема, частина перша цієї статті вказує, що внуки, правнуки спадкодавця спадкують ту частку спадщини, яка належала б за законом їхнім матері, батькові, бабі, дідові, якби вони були живими на час відкриття спадщини. Частина третя цієї статті вказує, що племінники спадкодавця спадкують ту частку спадщини, яка належала б за законом їхнім матері, батькові (сестрі, братові спадкодавця), якби вони були живими на час відкриття спадщини. Отже, спадкування паїв мало би відбуватися не за черговістю, а за правом представлення.

По-друге, відповідно до частини 1 статті 1270 Цивільного кодексу України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини. За частиною 1 статті 1272 цього Кодексу, якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу (тобто, протягом 6 місяців), не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. В свою чергу частина третя цієї ж статті вказує, що за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Отже, алгоритм дій спадкоємців по спадкуванню паїв має бути наступним:

1. Звертаються до нотаріуса за місцем розташування земельного паю з необхідними документами.

2. Оскільки строк пропущено, нотаріус відмовить у прийнятті заяви про прийняття спадщини, про що має прийняти вмотивовану постанову та видати її на руки спадкоємцям.

3. Спадкоємці звертаються до суду з позовом про продовження строку подання заяви про прийняття спадщини, з обґрунтуванням поважних причин пропуску строку і одним з доказів додають постанову нотаріуса про відмову. Поважними причинами можуть бути: довготривала хвороба, інвалідність, проживання в іншій країні, перебування на службі в ЗСУ, відбування покарання в установах виконання покарань, правова необізнаність та інші в залежності від обставин.

4. Суд розглядає справу і ухвалює рішення про поновлення строку на прийняття спадщини, або ж про відмову в задоволенні вимог.

5. Далі діяти в залежності від прийнятого судом рішення:

а) якщо продовжено строк - звертатися до нотаріуса та оформляти спадщину;

б) якщо відмовлено в позові , спробувати оскаржити судове рішення в апеляційному суді.

В будь-якому випадку слід звертатися до адвоката або юриста за правовою допомогою в цих питаннях.