Продовжує свою роботу приймальня ЧОО КВУ у м. Черкаси

Четвер, Лютий 19, 2015 - 15:00

В своїй практиці юрист приймальні все частіше надає консультації, які надходять через соціальні мережі. Це є швидким і ефективним шляхом надання потрібної інформації і оперативного вирішення юридичних проблем невисокої складності. Зазвичай питання зачіпають питання діяльності органів місцевого самоврядування та їх виконавчих органів.

Для прикладу, на початку лютого у фейсбук-групі «Черкащина: захистимо вибір», одним із адміністраторів якої є юрист громадської приймальні ЧОО КВУ, виникло питання, яке викликало жвавий інтерес і обговорення учасників спільноти. Питання стосувалося несплати Черкаською єпархією УПЦ МП земельного податку. Дописувач стверджував, що інші релігійні конфесії і організації є сумлінними платниками податку, при цьому таке твердження не ґрунтувалося на офіційній інформації, яка, як стверджувалося учасниками обговорення, є закритою і нікому достеменно невідомою.

До з’ясування обставин справи також долучився депутат міської ради, який звернувся до прокурора області та керівника податкової області перевірити своєчасність сплати коштів за оренду землі Черкаською єпархією УПЦ (МП). В свою чергу, міський голова Сергій Одарич дав доручення перевірити усі релігійні громади на наявність боргів. (http://mia.ck.ua/novyni/religiini-gromadi-pereviriatimut-na-vchasnu-splatu-podatkiv/)

Юристи громадської приймальні вже не вперше стикалися з тим, що громадяни міста не знають чи не вміють користуватися наявними механізмами отримання інформації від органів місцевого самоврядування та їх виконавчих органів і вирішив продемонструвати учасникам спільноти по-перше, можливості он-лайн звернень до Черкаської міської ради, по-друге, отримати достеменну інформацію, яка підтвердила або спростувала звинувачення на адресу УПЦ МП.

Звернення було розглянуте швидко і в результаті з’ясувалося, що відповідно до рішення Черкаської міської ради від 22.01.2015 № 2-672 «Про затвердження Положень та ставок місцевих зборів на території міста Черкаси» від сплати земельного податку звільняються релігійні організації України, статути (положення) яких зареєстровано у встановленому законом порядку, за земельні ділянки, надані для будівництва і обслуговування культових та інших будівель, необхідних для забезпечення їх діяльності, а також благодійні організації, створені відповідно до закону, діяльність яких не передбачає одержання прибутків.

Інформація викликала неабиякий інтерес громадян та місцевих ЗМІ, де були розміщені публікації про отриману інформацію.

Юрист з’ясувала, чи платять черкаські церкви за користування землею

http://procherk.info/news/7-cherkassy/30797-jurist-zjasuvala-chi-platjat-cherkaski-tserkvi-za-koristuvannja-zemleju

Московська церква у Черкасах не платить за оренду землі

http://progolovne.ck.ua/archives/128458

Таким чином, з’ясувалося, що ні мер, ні депутати, які підтримали запит до прокуратури та податкової служби, не володіють інформацією, яка є у відкритому доступі, і яка генерується ними ж самими: рішення було прийнято на сесії всього за два тижні до того, як питання сплати земельного податку постало у соціальній мережі.

Своїм запитом та оприлюдненням відповіді на неї юрист громадської приймальні продемонстрував можливості адміністративного шляху вирішення питань, які виникають у відносинах між громадянами та органами влади.

Цей приклад є одним зі свідчень результативності щоденної роботи фахівця громадської приймальні ЧОО Комітету виборців України.

Поширити