Оренда

Чи має право сільська рада надати в оренду на 10 років ставок і водну споруду, що знаходяться в центрі села (в межах його межах)?

Відповідно до ст. 59 Земельного кодексу України органи місцевої виконавчої влади або місцевого самоврядування можуть здати в оренду ділянки прибережних захисних смуг, смуг відведення і берегових смуг водних шляхів, а також озера, водосховища, болота та острови – для сінокосіння, рибогосподарських потреб, культурно-оздоровчих, рекреаційних, спортивних і туристичних цілей. Якщо ж ідеться про ставки, що знаходяться в басейнах річок загальнодержавного значення, то їх можуть надавати водокористувачам лише для риборозведення, виробництва сільськогосподарської і промислової продукції, у лікувальних та оздоровчих цілях.

Типовий порядок вирішення питань надання водних об'єктів у користування на умовах оренди

1. Юридична або фізична особа звертається із заявою до сільської/селищної ради з проханням погодити надання в оренду водного об'єкту (ставка).

2. Сільська/селищна рада на сесії приймає рішення відносно погодження надання водного об'єкту (ставка) в оренду (можливий висновок).

3. Сільська/селищна рада або районний відділ земельних ресурсів надають заявнику план (схему) (або викопіровку з плану землекористувань) земельної ділянки на якій розміщений водний об'єкт (ставок).

4. Маючи ці 2 документи юридична або фізична особа звертається до районної державної адміністрації, як орендодавця водних об'єктів (ставків), із заявою (проханням) «Прошу надати у користування на умовах оренди водний об'єкт (ставок) площею водного дзеркала ___ га, який розміщений на території ___________ сільської/селищної ради та оформити договір оренди».
До заяви заявник додає матеріали отримані в сільській/селищній раді.

5. Районна державна адміністрація, відповідно до статті 51 Водного кодексу України приймає розпорядження голови райдержадміністрації про надання юридичній або фізичній особі в оренду водного об'єкту (ставка) площею водного дзеркала(га), розміщеного на землях ________ сільської ради та доручає відповідним службам (юридичній, відділу, іншим) оформити договір оренди водного об'єкту.

6. Договір оренди підписується орендодавцем і орендарем та подається на остаточне погодження до міжрайонного управління водних ресурсів, що обслуговує цей район, та обласне держуправління охорони навколишнього природного середовища (ст.51 ВКУ).

7. Додатки до договору оренди водного об'єкту:
а) Рішення (висновки) сесії сільської/селищної ради про незаперечення надання водного об'єкту в оренду.
б) План (схема) земельної ділянки на якій розміщений водний об'єкт.
в) Розпорядження голови райдержадміністрації про надання в оренду водного об'єкту.
г) Акт перенесення меж водного об'єкту та земельної ділянки в натуру.
д) Акт прийому-передачі водного об'єкту в оренду.

8. Крім цього орендар повинен мати договір на оренду земельної ділянки, які зайняті водним об'єктом, гідроспорудами та прибережними захисними смугами. Земельна ділянка надається в оренду згідно існуючого земельного законодавства.

- Якщо ставок був громадським, а потім на правах оренди відійшов якійсь людині, це означає, що громада села чи туристи вже обмежені в користуванні цією водоймою. Чи може орендар обгородити ставок парканом і впускати на прибережну територію тільки на власний розсуд? Чи може громада вимагати розірвання договору?

Умови договору оренди повинні бути оприлюднені. Відповідно до законодавства, рішення сільради, що стосуються обмеження прав громадян, повинні бути публічними, тобто опубліковані в пресі та вивішені в доступному для жителів села місці. Випадок оренди ставка – саме такий. Якщо орендарі ховають договір оренди, то місцеві мешканці мають повне право проігнорувати усні заяви орендарів про якісь обмеження чи заборони. Але навіть, якщо ставок передано в оренду, має зберігатися вільний доступ до водойми для купання та напування худоби. Отже, ніякого паркану не можу бути. Зазвичай органи місцевого самоврядування зобов’язують орендарів визначити на водоймі місця для відпочинку і купання людей та любительського лову риби, закріпити їх відповідними знаками, організувати безпечний відпочинок людей на водоймі, провести обстеження територій відпочинку із залученням відповідних служб МНС, облаштувати та створити сезонні рятувальні пости, вести догляд та утримання місць відпочинку людей в належному санітарному стані, забезпечити доступ громадян з обмеженими фізичними можливостями. Усе це повинно буди відображено у договорі.

У разі не згоди з рішенням сільської ради, громада села може провести громадські слухання, на яких винести розгляд цього питання і вимагати від депутатів урахування позиції людей. Також оскаржити рішення сільської ради можна до прокуратури або суду. Позивачем в суді може виступити фізична особа (від імені громад подати позов не можливо). Підстави звернення - порушення, які були допущені в ході оформлення договору оренди.