Чи може балотуватися людина на вибори сільського голови?

Чи може балотуватися людина на вибори сільського голови, маючи підписаний контракт з ДСНС України, до закінчення дії контракту на день виборів залишиться 1 рік, і чи зберігається місце роботи (в ДСНС) при обранні сільським головою?

Законом України «Про вибори депутатів Верховної Ради АРК, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» (ст. 9) визначено право бути обраним. Зокрема, депутатом, сільським, селищним, міським головою може бути обраний громадянин України, який має право голосу відповідно до статті 70 Конституції України.

Депутатом, сільським, селищним, міським головою не може бути обраний громадянин України, який має судимість за вчинення умисного злочину, якщо ця судимість не погашена або не знята в установленому законом порядку.

Заборони щодо служби за контрактом в ДСНС тощо для кандидатів на місцевих виборах Закон не передбачає.

Щодо робочого місця та збереження посади якщо будете обрані, то стаття 118 Кодексу Законів про працю України встановлює гарантії для працівників, обраних на виборні посади, а саме: працівникам, звільненим від роботи внаслідок обрання їх на виборні посади в державних органах, а також у партійних, профспілкових, кооперативних та інших громадських організаціях, надається після закінчення їх повноважень за виборною посадою попередня робота (посада), а при її відсутності - інша рівноцінна робота (посада) на тому самому або, за згодою працівника, на іншому підприємстві, в установі, організації.