Скажите, есть ли мораторий на дарение земли?

. Мы ездили к нотариусу по месту где оформляли документы ранее. Нотариус нам ответил, что сейчас существует мораторий на землю до 2016года. И подарить гр. Молдавии своему брату никак не сможет. Сказал, чтоб мы не волновались, (простите, моей тете уже 70 лет, и что будет дальше не известно). Скажите, есть ли мораторий на дарение земли? И можем ли мы оформить дарение в Киеве, что бы не ехать туда, где оформляли ранее доверенность?

Нотаріус в даній ситуації керувався пунктом 15 Перехідних положень Земельного кодексу України, який передбачає, що до набрання чинності законом про обіг земель сільськогосподарського призначення, але не раніше 1 січня 2016 року, не допускається:

а) купівля-продаж земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності, крім вилучення (викупу) їх для суспільних потреб;

б) купівля-продаж або іншим способом відчуження земельних ділянок і зміна цільового призначення (використання) земельних ділянок, які перебувають у власності громадян та юридичних осіб для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, земельних ділянок, виділених в натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв) для ведення особистого селянського господарства, а також земельних часток (паїв), крім передачі їх у спадщину, обміну земельної ділянки на іншу земельну ділянку відповідно до закону та вилучення (викупу) земельних ділянок для суспільних потреб, а також крім зміни цільового призначення (використання) земельних ділянок з метою їх надання інвесторам - учасникам угод про розподіл продукції для здійснення діяльності за такими угодами.

Купівля-продаж або іншим способом відчуження земельних ділянок та земельних часток (паїв), визначених підпунктами "а" та "б" цього пункту, запроваджується за умови набрання чинності законом про обіг земель сільськогосподарського призначення, але не раніше 1 січня 2016 року, в порядку, визначеному цим Законом.

Угоди (у тому числі довіреності), укладені під час дії заборони на купівлю-продаж або іншим способом відчуження земельних ділянок та земельних часток (паїв), визначених підпунктами "а" та "б" цього пункту, в частині їх купівлі-продажу та іншим способом відчуження, а так само в частині передачі прав на відчуження цих земельних ділянок та земельних часток (паїв) на майбутнє є недійсними з моменту їх укладення (посвідчення).

На жаль у Земельному кодексі є прогалини. Так, заборонена купівля-продаж або іншим шляхом відчуження земельних ділянок громадянами, однак чітко не прописано якими. Припускаємо, що це громадяни України, однак тітка має інше громадянство і виникає питання про реалізацію її права на відчуження паю.

Отже, подарувати пай не можна, однак скласти заповіт на нього Ваша тітка має повне право. Крім того, не виключені зміни до цього Кодексу і прийняття відповідного Закону про обіг земель сільськогосподарського призначення. Тоді можна буде оформити договір дарування паю.

Порада: письмово звернутися до територіального управління Держземагенства з питанням: Чи має право іноземець (тітка громадянка Молдови) подарувати земельний пай який перебуває на території України громадянину України?

Отримавши офіційну письмову відповідь державного органу, можна буде юридично проаналізувати позицію держави в цьому питанні.