Можно ли его лишить родительских прав?

Бывший муж год не платит алименты с 10.02.2014 (1000 грн. в месяц) назначенные его 2 несовершеннолетним детям. В течении года не звонит, детьми не интересуется и 11 марта 2015 года выехал в Россию для создания новой семьи с гражданкой России. Место жительство от родственников скрывает .От его сестры за этот период было 2 денежных перевода в августе 2014г. - 1400грн и 1100грн. в январе 2015г. Имею ли я право на доплату в соцбезе. Можно ли его лишить родительских прав?

Відповідно до ч. 2 Порядку призначення та виплати тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідоме, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 22.02.2006 р. №189, тимчасова допомога призначається у разі, коли рішення суду про стягнення аліментів з одного з батьків не виконується у зв'язку з ухиленням від сплати аліментів або відсутністю у боржника коштів та іншого майна, на які за законом може бути звернено стягнення.

Згідно з ч. 6 даного Порядку для призначення тимчасової допомоги одержувач подає органу праці та соціального захисту населення за місцем проживання (перебування): заяву за формою, затвердженою Мінсоцполітики; копію свідоцтва про народження дитини; довідку про реєстрацію місця проживання (перебування) дитини; довідку про реєстрацію місця проживання (перебування) одержувача.

Залежно від підстав, на яких призначається тимчасова допомога, додатково подаються такі документи: рішення суду (виконавчий лист) про стягнення з одного з батьків аліментів на дитину; довідка державної виконавчої служби, що підтверджує факт несплати аліментів одним з батьків протягом шести місяців, що передують місяцю звернення.

Отже, право звернутися безпосередньо до органу соцзахисту за призначенням цієї допомоги з підстав несплати аліментів боржником, виникає через шість місяців після останньої сплати аліментів боржником.

Щодо позбавлення батьківських прав то відповідно до частини 2 статті 166 Сімейного кодексу України особа, позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов'язку щодо утримання дитини. Отже, якщо боржник за аліментами ухиляється від їх сплати маєте право на аліменти незалежно від позбавлення його батьківських прав.