Рівненський міський суд став на захист переселенців з Донецька

Середа, Квітень 8, 2015 - 11:30

Сергій і Валентина Невірці тривалий час, хоч без офіційної реєстрації, але фактично проживали в м. Донецьк. У липні 2014 року у зв'язку з військовими діями вони покинули місто та згодом переїхали до Рівного. По приїзду подружжя звернулися до управління праці та соцзахисту населення виконкому Рівненської міськради, щоб стати на облік як внутрішньо переміщені особи й отримати відповідну довідку. Цей документ надавав би їм можливість користуватися соціальним захистом, гарантованим державою вимушеним переселенцям.

Однак в управлінні їм відмовили в цьому. Таке рішення чиновники мотивували тим, що в них у паспортах громадянин України відсутні відмітки про реєстрацію місця проживання в Донецьку. Мовляв, без цієї відмітки видати таку довідку неможливо.

Люди звернулися за юридичною допомогою до центру права РОГО «Комітет виборців України» в м. Рівне. Юристи організації безоплатно надали громадянам правові поради, а також підготували два (окремо для чоловіка і дружини) адміністративні позови до суду. Впродовж лютого-березня адвокат від організації здійснював представництво інтересів переселенців у суді.

В результаті днями Рівненський міський суд в обох справах виніс постанови, якими задоволив їхні вимоги. Зокрема, суд зобов'язав управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Рівненської міської ради видати позивачам довідки про взяття їх на облік як внутрішньо переміщених осіб.

«Фактично суд погодився з нашими аргументами про те, що невзяття наших клієнтів на облік як внутрішньо переміщених осіб через відсутність у них у паспортах реєстрації місця проживання в Донецьку на момент залишення міста є дискримінацією, - коментує ситуацію керівник правових програм Рівненського КВУ, адвокат Микола Глотов. - У суді нам вдалося довести, що хоч вони і не були «зареєстровані» в Донецьку на момент виїзду, але фактично в ньому проживали, здійснювали підприємницьку діяльність, а пан Сергій ще й активно займався благодійництвом. Приємно, що в своїх постановах судді навели посилання на судову практику Європейського Суду з прав людини».

Юристи організації зазначають, що сама проблема існує на законодавчому рівні. Зокрема, норма Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», яка прив'язує можливість отримання статусу переселенця до наявності реєстрації місця проживання, суперечить Закону «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання».

Тому на сьогодні треба невідкладно внести зміни до законодавства, які б усунули ці недоліки, щоб надалі переселенцям не потрібно було бігати і доводити в судах своє право на отримання гарантованих державою соціальних допомог.

Поширити