лист з виконавчої служби про арешт майна

Підкажіть будь ласка що робить??? У мого чоловіка є дитина від першого шлюбу. Він справно сплачує аліменти на протязі 12 років, але прийшов лист з виконавчої служби про арешт майна. На якій підставі це було зроблено? Попереджувальних листів не було і скарги про не сплату не було!!!

Стаття 74 Закону України «Про виконавче провадження» визначає Порядок стягнення аліментів. Зокрема:

1. Порядок стягнення аліментів визначається законом.

2. У разі наявності заборгованості із сплати аліментів понад три місяці стягнення може бути звернено на майно боржника. Звернення стягнення на заробітну плату не перешкоджає зверненню стягнення на майно боржника.

3. Розмір заборгованості із сплати аліментів визначається державним виконавцем за місцем виконання рішення у порядку, встановленому Сімейним кодексом України . У разі визначення суми заборгованості у частці від заробітку (доходу) розмір аліментів не може бути менше встановленого Сімейним кодексом України.

4. Державний виконавець обчислює розмір заборгованості із сплати аліментів, складає відповідний розрахунок та повідомляє про нього стягувачу і боржнику:

у разі якщо виконавчий документ уперше надійшов для виконання; за заявою сторін виконавчого провадження; у разі надсилання постанови до адміністрації підприємства, установи, організації, фізичної особи, фізичної особи - підприємця для проведення відрахування із заробітної плати (доходів), пенсії та стипендії боржника;

у разі закінчення виконавчого провадження у зв'язку з надходженням виконавчого документа за належністю до іншого органу державної виконавчої служби;

за власною ініціативою;

в інших передбачених законом випадках.

Згідно частини 4 статті 57 цього Закону копії постанови державного виконавця про арешт коштів чи майна боржника надсилаються не пізніше наступного робочого дня після її винесення боржнику та банкам чи іншим фінансовим установам або органам, зазначеним у частині другій цієї статті, та органам, що ведуть Державний реєстр обтяжень рухомого майна. Постанова державного виконавця про арешт коштів чи майна боржника може бути оскаржена в десятиденний строк у порядку, встановленому цим Законом.

Отже, скоріше за все, у чоловіка виникла заборгованість за аліментами. Якщо це дійсно так, тоді держвиконавець діяв у межах закону. Якщо ж боргу немає, тоді вимоги й арешт майна незаконні і можуть бути оскаржені або до начальника виконавчої служби або в суді шляхом подання позовної заяви про протиправність дій держвиконавця та скасування постанови про арешт майна.