Верховна Рада України прийняла за основу проект Закону «Про державну службу»

Четвер, Квітень 23, 2015 - 16:45

За проект №2490 “Про державну службу” проголосувало 226 народних депутатів

В.Гройсман зауважив, що народним депутатам була роздана нова редакція документу, яка знімає ті критичні моменти, які не дали нардепам проголосувати за документу зранку. Оскільки оновлений проект на даний момент відсутній на сайті ВР, пропонуємо нижче ознайомитись з первинною редакцією документу.

Припускається, що дія цього документупоширюється на посади держслужби у секретаріаті Кабміну, Адміністрації Президента, Апараті РНБО та ВР, Секретаріаті Конституційного Суду України, Секретаріаті ВРЮ, ЦВК, Рахунковій палаті, Секретаріаті Уповноваженого ВР з прав людини, у

міністерствах та інших центральних органах виконавчої влади, державних колегіальних органах, а також їх територіальних органах, у місцевих державних адміністраціях, в апараті судів та апараті інших державних органів, які не належать до системи органів виконавчої влади.

В свою чергу зверніть увагу, що дія проекту не поширюється на Президента, членів Уряду, народних депутатів, суддів, працівників прокуратури, працівників державних органів, які виконують функції з обслуговування, працівників державних підприємств, установ та організацій, військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу органів внутрішніх справ та інших органів, яким присвоюються спеціальні звання, помічників Президента України, працівників патронатних служб міністрів, помічників-консультантів народних депутатів України, помічників суддів.

Водночас варто зауважити, що, за словами представників профільного комітету, для доопрацювання проекту буде створена відповідна робоча група. Депутати відзначають, що до них надійшла велика кількість звернень стосовно норм проекту, в тому числі від Верховного Суду України.

Очевидно, мова йде про прохання суддів залишити їх помічників у статусі державних службовців.

Проектом визначено 3 категорії держслужбовців та 9 рангів:

- категорія “А” (вищий корпус державної служби)

До цієї категорії включено керівника Секретаріату Конституційного Суду України та його заступників, керівників апарату Верховного Суду України, апарату вищих спеціалізованих судів України та їх заступників, Голови Державної судової адміністрації України та його заступників, керівника секретаріату Вищої ради юстиції та його заступників, керівника секретаріату Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та його заступників.

- категорія “Б” (керівники підрозділів)

- категорія “В” — інші посади державної служби, не віднесені до категорій “А” та “Б”.

Документ також передбачає конкурсну процедуру обрання на посади державної служби, створення відповідних дисциплінарних комісій, порядок службового розслідування тощо.

Право на рівний доступ до державної служби мають

громадяни України, яким виповнилось 18 років, які вільно володіють державною мовою та яким присвоєно ступінь вищої освіти не нижче:

1) магістра —  для посад категорій “А” і “Б”;

2) бакалавра, молодшого бакалавра — для посад категорії “В”.

Також відзначимо, відповідно до проекту заробітна плата державного службовця складається з:

1) посадового окладу;

2) надбавки за вислугу років;

3) надбавки за ранг державного службовця;

4) виплати за додаткове навантаження у зв’язку з виконанням обов’язків тимчасово відсутнього державного службовця за рахунок економії фонду оплати праці державного органу;

5) премії (у разі встановлення).

Прикінцевими положеннями передбачено, що Закон набирає чинності з дня його опублікування та вводиться в дію з 1 червня 2015 року, за винятком ряду пунктів.

Поширити