на підставі чого я повинна виплачувати переплату?

В листопаді 2013 року мною були отримані аліменти в сумі 230,00 (Двісті тридцять грн.00 коп.), про що я повідомила державну виконавчу службу та управління соціального захисту населення. При оформленні соціальної допомоги про це було повідомлено спеціалісту соц.служби, були надані довідка з ДВС та копія квитанції про отримані аліменти. Працівник соціальної служби не змогла дати мені чітку відповідь, як в такому разі буде виплачуватись мені допомога. Була (усно) отримана така відповідь: в зв’язку з тим, що аліменти одноразово виплачені (згідно рішення суду в твердій сумі), то таким чином виплати мені не припиняються, а різницю буде утримано в наступній виплаті. 08 квітня 2015 року при наступному оформленні соц.допомоги та при представленні всіх необхідних для цього документів, а саме: довідки з ДВС про невиплату аліментів за останні півроку, довідки зі школи про те, що батько дитини не бере ніякої участі у вихованні дитини та моєї заяви, спеціалістом нічого не було сказано про питання утримання переплати, яка у мене начебто є на даний час. 16 квітня 2015 р. мені передзвонив спеціаліст соц.служби і сказав, що на сьогоднішній день у мене є переплата і її будуть утримувати. Підскажіть будь-ласка, на підставі чого я повинна виплачувати переплату і звідки вона взялась, якщо всі необхідні документи я надаю своєчасно і без затримок?

Відповідно до частини 10 статті 181 Сімейного кодексу України суми наданої дитині тимчасової державної допомоги підлягають стягненню з платника аліментів до Державного бюджету України у судовому порядку. Згідно з пунктом 12 Порядку призначення та виплати тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх не відоме, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 22.02.2006 р. №189, якщо виникла можливість стягнення аліментів з одного з батьків, виявлено, що один з батьків може утримувати дитину або місце проживання (перебування) одного з батьків встановлено, у зв'язку з чим можливе стягнення з нього коштів на утримання дитини, орган праці та соціального захисту населення звертається до суду із заявою про стягнення суми сплаченої тимчасової допомоги. Стягнуті кошти зараховуються до державного бюджету.

Отже орган праці та соціального захисту населення зобов’язаний подати позов до суду про стягнення виплаченої допомоги з платника аліментів, а не з вас. Всі інші вимоги чиновників цього органу не відповідають чинному законодавству України.