Правомерно ли это?

Добрый день! Подскажите, пожалуйста, у моего мужа была комната в 2х комнатной квартире. Он продал её и теперь ему нужно оттуда выписаться. Обратились к паспортисту-она сказала, что выписывают сейчас через военкомат и никак иначе, но никакого закона не назвала... Правомерно ли это? Или можно выписаться без посещения военкомата??? Если да, то каким образом?

Стаття 38 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу визначає обов'язки органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, посадових осіб, призовників і військовозобов'язаних щодо виконання правил військового обліку. Частиною 10 цієї статті даного закону встановлено, що призовники та військовозобов'язані в разі зміни їх сімейного стану, стану здоров'я, адреси місця проживання (перебування), освіти, місця роботи і посади зобов'язані особисто в семиденний строк повідомити про це орган, де вони перебувають на військовому обліку.

В свою чергу, пункт 3.6 Порядку реєстрації місця проживання та місця перебування фізичних осіб в Україні та зразків необхідних для цього документів, затвердженого Наказом МВС України від 22.11.2012 № 1077, працівник територіального підрозділу ДМС України (паспортист) при знятті особи з реєстрації вносить відомості про зняття з реєстрації особи до повідомлення про реєстрацію/зняття з реєстрації місця проживання/перебування призовників та військовозобов’язаних, якщо особа є призовником або військовозобов’язаною. Відомості, внесені до цього повідомлення, раз на місяць до 5 числа надсилаються до військового комісаріату;

Отже, вищеописана процедура не є новою і діє для військовозобов’язаних і на даний час.

Щодо правомірності дій паспортиста, то вони є правомірними.

Щодо можливості «обійти вказану процедуру», то її немає, адже навіть якщо особа не повідомить військкомат про зняття з реєстрації місця проживання, то це в силу вимог наказу МВС має зробити паспортист.